Overzicht van de wekelijkse markten in Vlaanderen
Klik op een weekdag om de steden en gemeenten te zien waar een markt wordt georganiseerd:
Met de markt wordt vaak de traditionele concrete markt bedoeld die op een plein wordt georganiseerd, en waar marktlieden in stalletjes waar aan de man proberen te brengen. Het woord markt is afgeleid van het Latijnse woord mercatus, hetgeen markt en handel betekent.
Een algemene markt waar alle soorten producten worden aangeboden wordt aangeduid als een warenmarkt, maar er zijn ook gespecialiseerde markten. Zo spreken we ook bijvoorbeeld over een groentenmarkt, een vismarkt, een lapjesmarkt, een eiermarkt, enzovoort. Ook kan een markt genoemd worden naar een gebeurtenis die plaatsvindt of gevierd wordt ten tijde of omstreeks het tijdstip waarop de markt plaatsvindt. zoals: de kerst- en nieuwjaarsmarkt.
Ook zijn er gespecialiseerde markten zoals boekenmarkten, rommelmarkten, vlooienmarkten, veemarkten, jaarmarkten die vaak op een bepaald tijdstip en bepaalde plaats terugkeren. Tevens kent men braderieën.
In Vlaanderen kent men nog de sfeervolle, goed bezochte markten. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Oude Markt van Brussel, de bloemenmarkt van Gent op de Kouter, de paardenmarkt van Kuringen nabij Hasselt, de kustmarkt van Blankenberge en de Vogelmarkt van Antwerpen.
Op de markt heerst nog de oude sfeer, de tijd lijkt te hebben stilgestaan, het is een levendig handelscentrum. De marktkooplui voeren hun werk met veel plezier uit en veel handelaren nemen hun kinderen al zeer jong mee naar de markt om het vak te leren. Sommige families staan al sinds jaar en dag op de markt.
Behalve de enorme populariteit van de markten, wat ook blijkt uit de enorme toeloop van buitenlandse toeristen in de grotere steden, is de markt nog steeds een plaats waar niet alleen de boodschappen worden gedaan. Ook de sociale contacten zijn van groot belang. En door het samengaan van vele culturen, is een ruime keuze ontstaan aan kleurige exotische producten.